29 Mart 2020 Pazar

Evde En Kolay Şekilde Gerçek Ekmek Yapmak

Hijyen konusunda zor günler geçirdiğimiz şu günlerde hem evden çıkmamak hemde herhangi bir virüs bulaşmadan ekmeğimize ulaşmak hemen hepimizin isteği. Kolay bir ekmek yapma tarifi ile sizlerleyiz. Bu arada bizim evin annesi olarak tarif tarafımdan 4 kez denenmiş herhangi bir problemi yoktur. Afiyet Olsun.
Evde Ekmek Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
2 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5-2 su bardağı ılık su (350 ml)
4 su bardağı un (500g)
1.5 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
Yoğurt
Hazırlanışı
1.Yoğurma kabına unu, mayayı, şekeri tuzu alıp elinizle harmanlayın.
2.Hazırlanan karışımı çukurlaştıralım. 1.5 su bardağı elinizin dayanacağı sıcaklıkta suyu (hamurunuza göre 2 su bardağı da ekleyebilirsiniz) ortasına dökelim. Hamuru yoğurmaya başlayalım. Ne kadar yumuşak cıvık kıvamlı bir hamur
hazırlarsanız ekmekleriniz de o kadar yumuşak olur. Hamur yumuşak olduğu için elinize yapışacaktır. Bunu önlemek için elimizi hafifçe ıslatarak hamuru toparlayalım.
3.Daha sonra hamurun üzerini kapatalım ve 1 gece bekletelim.
4.Mayası gelen hamurun üzerini açalım, yine elimizi hafifçe ıslatarak hamurun havasını alalım.
5.Ardından hamuru un serptiğimiz tezgaha boşaltalım. Elimizle yoğurarak hamuru toparlayalım.
6.Daha sonra hamuru 8 eşit parçaya keselim.Keserken yine hamurun yapışmaması için kestiğimiz bıçağı ıslatmak da fayda var.
7.Böldüğümüz hamurları bezeler haline getirelim ve bu aşamada elimize ve tezgaha yapışmaması için bol bol unlayalım. 10 dakika bu şekilde bekletelim.
8.Fırın tepsisine pişirme kağıdını yerleştirelim, bu sayede tepsiyi yağlamaya veya unlamaya gerek kalmayacaktır.
9.Bezeleri elimizle yuvarlayarak kenarları daha ince olacak şekilde rulo haline getirelim. Dilerseniz rulo yapmadan daire şeklinde de pişirebilirsiniz.
10.Şekillendirdiğimiz hamurları fırın tepsisine yerleştirelim, tepsi mayasının gelmesi için üzerlerine nemli bir bezi örterek 1-2 saat bekletelim. Üzerlerini bu şekilde örtmezseniz
hamurların üzerleri kuruyup çatlayacaktır. O yüzden mutlaka üzerlerini nemli bir bez ile örtün.
11.Tepsi mayası gelen hamurların üzerlerini açalım ve bir fırça yardımı ile çırpılmış yoğurdu hamurların üzerlerine tek tek sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.
12.Yoğurt kullanmak istemezseniz yine bir fırça ile üzerlerine su sürebilirsiniz. Eğer ekmeklerin üzerlerinin taş fırın ekmeği gibi olmasını isterseniz de un serpebilirsiniz.
13.Son olarak eskin bir bıçak le üzerlerine kesikler atalım. İstediğiniz şekilde yandan ya da ortadan kesikler atabilirsiniz.
14. Fırının alt kısmına 1 bardak su dökebilir veya yanmayacak bir kap ile su koyabilirsiniz.
15.Ekmekleri önceden 230°C de ısıttığımız fırında yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
16. 20 dakika pişen ekmeklerin fırının kapağını açın ve nemi boşaltın. Hala kapta su varsa kabı da çıkartın. Tekrar 5-10 dakika kapağı kapatıp pişirin.
17.Bu arada özellikle belirtmek istediğim bir püf noktası var, fırını ısıtmaya başlamadan önce mutlaka fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap içerisine su koymayı unutmayın. Su buharı ekmeklerinizin yumuşacık pişmesi için çok önemli.
18.Üstü ve altı nar gibi kızaran yumuşacık ev yapımı ekmeklerimiz hazır. İlk sıcağı çıktıktan sonra dilediğiniz şekilde tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.


EmojilerEmojiler

Skibidi Toilet Oyunları